V současné době neexistuje snad nikdo, koho by nějakým způsobem nezasáhla koronavirová pandemie onemocnění COVID-19. Nejcitelněji finančně zasáhla (a ještě zasáhne) firmy a živnostníky. Některá odvětví více, některá méně (a některá na tom dokonce vydělají, jako například on-line prodejny potravin). Každý by si však měl zkusit na této velké hrozbě najít něco pozitivního a pokusit se ji přetavit v příležitost.

 

Fenomén home office

Jednou z oblastí, kde je prostor pro příležitosti největší, je distanční práce z domova. Samozřejmě ne ve všech oblastech je to realizovatelné (internetem putovalo například meme stavebního dělníka s míchačkou v bytě), ale všude tam, kde je alespoň trochu možné pracovat z domova, je nyní home office provozován, a to i ve společnostech, kde to dosud nebylo vůbec podporováno. Velká spousta firem tedy nyní řeší, jak efektivně pracovat vzdáleně, a zjišťuje, že se distanční práce svých zaměstnanců není třeba bát, a pokud se dobře nastaví systém a technologie pro vzdálenou práci, tak může být velmi efektivní (ušetří se totiž čas strávený dojížděním do kanceláře). Přizpůsobit firemní procesy tomu, aby práce z domova byla co nejefektivnější, je tedy jedna z klíčových příležitostí. Celá Česká republika díky tomu zažije velkou renesanci home office, která bude mít pozitivní vliv i na „dobu pokoronavirovou“.

 

Rozšíření a podpora e-learningu

Dalším velkým tématem je vzdělávání. Platí to hlavně pro školská zařízení, kde se vzdáleně učí na základních, středních i vysokých školách (které mají v této oblasti většinou náskok). Ve všech školách to s sebou přináší nebývalé změny a inovace přístupu k výuce (což naše školství potřebuje jako sůl). Velká příležitost je to ale i pro firmy, protože kdy jindy vzdělávat své zaměstnance než v době největšího útlumu ekonomiky v novodobé historii naší země. Dobrá příležitost je to také proto, že spousta společností nabízí on-line kurzy zdarma nebo s velkou slevou. No a až se ekonomika zase rozjede, tak se vám vzdělanější zaměstnanci budou hodit. Není také třeba objednávat hned externí kurzy, ale je čas zapracovat i na firemním vzdělávání a přenést ho do on-line prostoru. Díky open source e-learning management systému Moodle se dá zvládnout školní i firemní e-learning snadno a rychle. E-learning je tedy další oblastí, která díky pandemii zažívá větší boom a díky níž je možné očekávat i dlouhodobější pozitivní efekty.

 

Akcelerace rozvoje e-commerce

E-shopy zažívají rozmach již mnoho let, ale současná situace nahrála urychlení tohoto fenoménu. Největší příležitost tak leží v současné době právě před e-shopy. Ty jako jediné (spolu s rozvážkovými službami) ve velkém navyšují svoje kapacity, protože spousta lidí, kteří nikdy na e-shopech nenakupovali (hlavně starší lidé), to nyní dělají na pravidelné bázi. A i lidé, kteří v e-shopech již nakupovali, tam nyní nakupují daleko širší škálu zboží, které předtím kupovali v kamenných obchodech. I zde se dá předpokládat přesah, protože spousta lidí teď nově zjistí, že je to velmi pohodlné a šetří to čas. Všechno je o zvyku, a jakmile si lidé za pár měsíců zvyknou nakupovat on-line a oblíbí si některé e-shopy, budou se k nim o to víc vracet. Mohlo by se zdát, že je to velká hrozba pro kamenné obchody, a bez využití příležitosti to tak skutečně bude. Ale žádnému obchodu nic nebrání v tom, aby si vedle kamenné pobočky zařídil i tu on-line a provozoval přidružený e-shop.

 

A co dál?

Příležitostí je daleko více, ne všechny jsou však zřejmé na první pohled. Spousta schůzek, meetingů, ale i workshopů, které si ještě donedávna nikdo neuměl představit jinak než na osobní bázi (například s klienty), se nyní odehrává vzdáleně a firmy i klienti zjišťují, že to vlastně není problém, má to naopak spousty výhod. Zvyšuje se také důležitost HR oddělení a senior team leaderů, protože řešení HR procesů a podpora motivace pracovníků jsou najednou mnohem důležitější, jelikož podnětů k rozptýlení je doma daleko více než v kanceláři a vnitřní motivace zaměstnanců se stala podstatnou součástí práce z domova. Na důležitosti nabývají také neformální rozhovory kolegů, které byly doteď vnímány spíše negativně. Nyní si firmy uvědomují, že sociální kontakt je pro pracovníky, kteří se již nepotkávají každý den v kanceláři, velmi důležitý a prospěšný.

 

Napadají vás další příležitosti, které se dají vykřesat z koronavirové krize? Napište nám své zkušenosti a tipy na naše sociální sítě!