Obejít překážku na ulici zprava, nebo zleva? Pozdravit „Ahoj“, nebo raději „Čau“? Většina z těchto mikrorozhodnutí nás nestojí žádnou energii, probíhají sama od sebe. Pro náš život jsou ovšem naprosto rozhodující, a pokud designujete aplikace, měli byste o těchto přirozených instinktech alespoň něco málo vědět.

 

Kde se to v nás bere?

Už jenom naše pohlaví určitým způsobem definuje některé základní charakteristiky. Někdo má dobrý cit na barvy (typicky ženy), někdo je zase lepší v matematice (typicky muži). Pro někoho jsou důležité barvy a obrázky (typicky děti) a téměř všichni se dají ovlivnit použitím vhodné fotografie. Existují studie, které dokázaly, že když je na fotce dostatečně velký obličej, který je natočen třeba doprava, pak naše oči mají tendenci se podívat tím směrem. Takový obličej pak na webu musíme umístit doleva, protože jinak nám čtenář zbytečně utíká očima mimo obrazovku.

Takže schválně, co máš nalevo od displeje? :-)

 

Základní instinkty

Dobrým příkladem vrozených (a v některých případech i naučených, ale neodnaučitelných) instinktů jsou naše pohyby. Člověk si prý na obličej nevědomky sáhne asi 23x za hodinu (viz nějaké zahraniční studie). Poškrábete se na nose, opřete se dlaní o bradu, promnete si oko. Ani o tom nevíte. A pak přijde koronavirová pandemie. Máte na nose a ústech roušku a nesmíte se té roušky dotýkat. Zkuste to a uvidíte, že je to extrémně obtížné! Změnit svoje podvědomé chování je otázka extrémní disciplíny a tréningu. Možná v rámci ohrožení života toho někdo dosáhne, ale pravděpodobně ne. Stačí malá chvilka, kdy polevíte. Mozek se přestane soustředit a šup – už máte ruku na obličeji.

Tenhle obrázek je velký test instinktů - nejdřív přijde žízeň, ale nakonec víte, že potřebujete colu. A hned!

 

TOHLE SI ZAPAMATUJ!

Konečně se dostáváme k hlavní myšlence dnešního blogu:

Lidi (= uživatele) nezměníte.

Pokud vytváříte software – typicky nějaký produkt – snažte se napodobit přirozené chování uživatelů. Běžte do terénu a zkoumejte, jak se chovají ve svém přirozeném prostředí. Nevnucujte jim krkolomné postupy. Přizpůsobte svůj software reálnému světu. To totiž jde. Zatímco obráceně se to podaří jen jednou za pár desítek let.

 

Ať už se do akce vrhnete jakkoliv, cesta je vždy trnitá a slepých uliček projdete nespočet. Nenechte se odradit a hodně štěstí!

 

PS: Pokud budete potřebovat pomoc, neváhejte se na nás obrátit.