Koronavirová krize s sebou přinesla mnoho nových výzev pro podnikatele. Jednou z největších rozhodně bylo převést svůj byznys do on-line prostředí, protože opatření zavedená vládou ČR neumožňovala většině podnikatelů, kteří měli do té doby pouze kamenné prodejny, své podnikání provozovat. Lidé si navíc na nakupování on-line postupně zvykali i předtím a koronavirová krize tento trend jen výrazně urychlila. Dnes se tedy podíváme, jak svůj obchod snadno rozšířit i do on-line prostředí a zůstat tak konkurenceschopný.

 

Co to vlastně znamená e-commerce?

Tento termín (česky e-komerce) představuje obecné označení obchodní činnosti prováděné na internetu a pomocí dalších elektronických prostředků (například přes e-mail). První věc, kterou si většina lidí pod tímto termínem představí, je e-shop. To je sice nejčastější, ale zdaleka ne jediná možnost, jak svůj byznys na internetu zpeněžit. Často nemusí být ani tou nejvhodnější. Pokud nabízíte jen velmi malý sortiment zboží, nebo naopak příliš komplikované služby, tak vám e-shop bude k ničemu. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé možnosti, od těch nejjednodušších až po ty nejsložitější.

 

Stupeň 1 – prodej přes zavedené služby

Nejjednodušší možností je on-line prodej přes stávající zavedené služby. Ať již jde o obecná aukční tržiště (jako je například aukro.cz), nebo tržiště specializovaná (kupříkladu fler.cz pro ručně vyráběné oblečení a jiné zboží), případně i slevové portály, kde se prodávají služby nebo zboží pomocí voucherů (například slevomat.cz). Možností je v dnešní době opravdu mnoho, jde využít i služby velkých hráčů – Facebook (Facebook Obchod) a Google (Nákupy Google). K tomu již ale budete potřebovat i nějakou z pokročilejších možností e-commerce (viz níže).

Výhody: Není nutná žádná vstupní investice do samotné e-commerce platformy a lze využít marketingových služeb daného trhu (za které se ale zpravidla platí vyšším podílem ze zisku).

Nevýhody: Odvádíte procenta ze zisku a platí, že čím lepší a lépe propagovaná platforma (či přímo i vaše služba nebo zboží jejím prostřednictvím), tím větší části zisku se v její prospěch budete muset vzdát. Nemáte také vůbec žádnou možnost danou platformu a její funkce a možnosti (včetně dopravy a platby) ovlivnit.

 

Stupeň 2 – on-line katalog s objednáním přes formulář/e-mail

Pokud se nechcete dělit o zisk se zavedenými platformami, ale také byste neradi hned investovali do nějakého drahého řešení, případně se bojíte legislativy, administrativy a všeho dalšího spojeného s klasickým e-shopem, nebo pokud máte jen pár jednotek zboží či služeb, pak je pro vás tato varianta ideální. Jedná se vlastně o jednoduchý web, kde budete své produkty propagovat a klienti budou mít možnost si je objednat pomocí formuláře nebo jednoduše e-mailem. Tato varianta je výrazně levnější než e-shop a můžete si na ní otestovat, jestli je o vaše zboží či služby zájem. A pokud bude, tak můžete s klidným svědomím přejít na vyšší stupeň. Tato varianta pro vás také může být zajímavá v případě, že každý váš produkt je unikát, a tak nepotřebujete řešit žádnou agendu kolem skladových zásob. To je třeba případ obchodu s unikátními luxusními dřevinami Mabi Wood, pro který jsme takový katalog nedávno vytvářeli. 

Výhody: Relativně nízké pořizovací náklady spolu s možností propagovat a on-line prodávat veškeré své zboží a služby.

Nevýhody: Web / on-line katalog se musí navrhnout a vyvinout, musíte si také pořídit doménu a web někde provozovat. Jsou zde tedy jisté vstupní náklady, přičemž následné udržovací náklady jsou velmi srovnatelné s plnohodnotným e-shopem. Není zde také možné si zautomatizovat agendu (vše se musí ručně zpracovat), řešit skladové zásoby atp.

 

Stupeň 3 – e-shop

Tento stupeň asi není třeba v obecné rovině příliš představovat, takřka každý člověk již dnes něco nakupuje on-line na některém z e-shopů. Je ale třeba si uvědomit, že i v této oblasti je více možností, jak projekt pojmout, a tyto možnosti se velmi liší cenou i způsobem využití.

 

a) Pronájem e-shopového řešení

Existuje mnoho služeb pronájmu již hotového řešení, kde si jen vyberete šablonu (vzhled), naplníte zbožím, nastavíte dopravu a platbu a můžete obchodovat. V České republice je v tomto ohledu největším a nejúspěšnějším hráčem na trhu Shopetet. 

Výhody: Žádné pořizovací náklady (pokud si vystačíte s jednotnými šablonami – viz nevýhody), bohaté možnosti integrací s ostatními systémy a rozmanité funkce a automatizace, které můžete využívat.

Nevýhody: Relativně vysoké měsíční poplatky, které zpravidla závisí na množství obchodovaného zboží a využívaných možnostech daného řešení (za sofistikovanější funkcionality se platí více). Pokud řešení neumožňuje nějaké funkcionality, není možné si je dodělat. Problematická je také závislost na jednotných šablonách, které jsou používány desítkami dalších e-shopů, což váš byznys příliš neodliší od konkurence. Tato nevýhoda se však dá vyřešit návrhem a implementací vlastní šablony na míru, pokud to dané řešení umožňuje.

 

b) E-shop na zavedeném CMS

Pokud chcete mít nad svým e-shopem, jeho vzhledem a funkcionalitami plnou kontrolu, ale neradi byste platili statisíce či miliony za řešení zcela na míru (viz níže), je pro vás ideální tato zlatá střední cesta. E-shop se totiž dá provozovat například na nejrozšířenějším webovém redakčním systému (CMS) Wordpress, pro který existuje mnoho e-komerčních modulů. Jedním z nejpoužívanějších je WooCommerce, na kterém se dají vystavět velmi kvalitní e-shopová řešení, aniž by bylo třeba programovat základní a obecné funkce a hlavně integrace.

Výhody: Rozumné pořizovací náklady díky faktu, že základní funkcionality jsou již hotové, a to včetně redakčního rozhraní. V případě využití nějakého rozšířeného řešení také není problém s integrací platebních bran a dopravců (například na WooCommerce lze bez problémů napojit všechny v ČR běžně využívané služby). UX/UI (uživatelské prostředí a vzhled) je možné vytvořit zcela na míru, takže váš e-shop bude z pohledu zákazníků jedinečný. 


Nevýhody: Závislost na konkrétním redakčním rozhraní a modulu, jehož dlouhodobá použitelnost závisí na tom, zda je nadále vyvíjen a rozvíjen (hlavně kvůli bezpečnosti a novým službám). Je proto vhodné volit taková řešení, která jsou hodně rozšířená a u nichž nehrozí, že by se o ně jejich tvůrci přestali starat. Je také třeba pravidelných aktualizací, jinak se vystavujete riziku napadení e-shopu roboty a viry.

 

c) E-shop na míru

Pokud potřebujete skutečně unikátní a zcela bezpečný e-shop, tak je také možnost nechat si jej udělat kompletně na míru, maximálně s použitím nějakých základních frameworků (hotových pasáží kódu pro vyřešené zcela konkrétní části).

Výhody: V případě zkušeného realizátora jsou nespornými výhodami vysoká bezpečnost a žádné limity, kromě těch finančních. Veškeré funkcionality, součásti e-shopu a hlavně integrace na jiné systémy bude třeba vyvinout.

Nevýhody: Jedinou nevýhodou jsou vysoké náklady. Je tedy dobré si vše na začátku pořádně rozmyslet, a to od byznys plánu až po detailní architekturu aplikace, protože každé zpětné předělání čehokoliv se zbytečně prodraží.

 

Stupeň 4 – e-commerce aplikace na míru

Jsou případy, kdy vám jednoduchý katalog ani sebelepší e-shop nepomůže. Zpravidla tehdy, když prodáváte zboží dělané na míru nebo služby, které jsou pro každého klienta trochu jiné (realizací i cenou). Zkrátka v situacích, kdy potřebujete mnoho dalších vstupů, než jste schopni stanovit cenu. Ovšem stejně vždy určitým způsobem dané parametry od klienta zjišťujete a na jejich základě nějakým mechanismem určujete cenu. Právě tento postup si proto můžete zautomatizovat pomocí prodejní on-line aplikace na míru. Jak taková on-line aplikace na prodej služeb vypadá, si můžete prohlédnout na webu našeho lucemburského klienta společnosti Genista, která nabízí instalace, opravy a údržbu technologií ve stavbách (klimatizace, topení, elektrické a bezpečnostní zařízení).

Výhody: Pomocí aplikace na míru můžete prodávat libovolné zboží či služby, a to i když je nejde nijak unifikovat a je třeba získat mnoho vstupů od klienta. Navíc díky tvorbě aplikace na míru si můžete nechat zautomatizovat veškeré procesy, které máte ve firmě ve spojitosti se zpracováním objednávek zavedeny (od komunikace až po fakturaci a evidenci obchodních případů). Díky tomu nepůjde jen o e-commerce, ale o plnohodnotný e-business. Dá se také říct, že u tohoto řešení nejste kromě ceny vůbec ničím limitováni. Díky své jedinečnosti je aplikace na míru také velmi odolná vůči útokům robotů a virů (za předpokladu, že ji tvoří zkušení vývojáři).

Nevýhody: Jedinou nevýhodou jsou výrazně vyšší vstupní náklady než u předchozích stupňů. Vývoj aplikace na míru je poměrně drahá záležitost a je třeba vybrat IT společnost, která již má s podobnými aplikacemi a konfigurátory nějakou zkušenost a může tak v zájmu snížení nákladů stavět na předchozích řešeních. Navíc vám díky zkušenostem může poradit, jak celou věc pojmout tak, aby co nejlépe splňovala vaše obchodní cíle.

 

Pokud byste měli zájem o provozování e-commerce v některé z výše uvedených variant 2 až 4, pak neváhejte a obraťte se na nás. Více informací o našem přístupu k vývoji webových aplikací naleznete zde.