I přesto, že během covidové pandemie nebylo v ČR zakázáno pracovat v kanceláři, tak se velká část pracovníků v oborech, kde je to možné (na mnohá doporučení) přesunula na home office. Řada z nás dokonce takzvaně na plný úvazek, takže se náš domov stal zároveň na dlouhou dobou naší kanceláří. Jak to lze zvládnout i několik měsíců v kuse, neztratit pracovní nasazení, neohrozit své zdraví a nezbláznit se? Následující článek by vám s tím mohl pomoci, a to formou 10 jednoduchých rad.

 

1. Nepřerušte kontakt s kolegy

Úplně nejzásadnější je nepřerušit denní kontakt s kolegy, přestože nebude tak častý jako v kanceláři. I občasný call (i mimo pravidelné standupy a meetingy) je alespoň částečnou náhradou za běžné debaty v kanceláři, které každý s kolegy provozuje. Takové debatování sice může být občas žroutem času, ale často se během něj něco snadno vyřeší a člověk si také odpočine od pracovního nasazení (viz rada číslo 3), a hlavně získá potřebný sociální kontakt, což je velmi důležité. Nejlepší je k tomu využít nějaký vhodný komunikační nástroj. Jak vybrat nejvhodnější komunikační nástroj a jak co nejefektivněji komunikovat on-line, si můžete přečíst v našich předchozích článcích z této „covidové minisérie“.

 

2. Nasimulujte si doma normální pracovní den

Jeden z hlavních problémů home office je, že v domácím prostředí je daleko více potenciálních vyrušení (ať už jsou to děti nebo partner/ka, domácí práce a jiné nepracovní povinnosti, větší volnost pro prokrastinaci atp.). Je tedy důležité dopředu si naplánovat pracovní den (tedy kdy začnete pracovat, kdy si dáte pauzu na oběd a kdy skončíte) a najít si nějaký prostor, kde se můžete zavřít. Poté skutečně odejděte v daný čas, jako byste šli do své kanceláře, a ideálně předtím udělejte ty stejné věci, jako když jste do kanceláře odcházeli klasicky (nemusíte si samozřejmě brát kabát a boty, ale je dobré se rozloučit s rodinou, obléknout se do stejného oblečení, v jakém do práce běžně chodíte atp.). Vaše domácí kancelář by mělo být oddělené místo, kde nebudete rušeni. Všem doma je třeba vysvětlit, že je to stejné, jako byste byli v kanceláři mimo domov (u dětí to bývá těžší, ale dá se to). To znamená, že nejste k zastižení a můžou vám v případě akutní potřeby napsat nebo zavolat, abyste přišli, stejně jako byste byli v práci. Pokud máte společný oběd, tak ideálně v předem domluvený čas, během kterého se „zastavíte doma na oběd z práce“. Práci také dle plánu skončete a ideálně nepracujte déle než 8 hodin denně.

 

3. Dělejte si pravidelné přestávky

Pokud se vám povede úspěšně se izolovat od všech vzruchů a nasimulovat pracovní prostředí dle předchozí rady, budete mít pravděpodobně klidnější prostředí než v běžné práci, kde často interagujete se svými kolegy. Proto je potřeba myslet i na přestávky, které byste měli dělat ideálně nejpozději jednou za 45–60 minut. Přestávky nemusí být dlouhé, abyste nevypadli „z pracovního tempa“, stačí pár minut, kdy si dojdete pro vodu/čaj/kafe, uděláte si nějakou drobnou svačinu, odskočíte si na toaletu, vyvenčíte psa či se krátce projdete i bez něj. Obětované minuty se vám vrátí na vaší psychické pohodě, zdraví, ale i výkonnosti.

4. Vypněte všechny nepracovní aplikace

I přes největší odhodlání se vám může doma snadno stát, že se zapomenete a začnete prokrastinovat. Proto je nejlepší vypnout všechny aplikace a sociální sítě, které k práci nepotřebujete, protože vás může notifikace (nové video na YouTube, reakce na příspěvek na FB/Instagramu/Twitteru, nepracovní zpráva na WhatsAppu/Messengeru atp.) vyrušit z práce a pracovního nasazení a bez firemního prostředí a kolegů kolem se vám snadněji stane, že se zapomenete na delší dobu, než by bylo zdrávo. Proto je lepší tomu nejít naproti a všechny nepracovní aplikace a stránky mít během práce zavřené.

 

5. Snažte se pracovat v ergonomické pozici

Domácí prostředí může svádět k práci v ležérnější pozici než jen u klasického pracovního stolu. Občasná změna může být dobrá, ale v každé pozici je třeba dodržovat základní ergonomii sezení, šetřit svá záda a nepřivodit si karpální tunel. Základní ergonomické rady jsou, že byste měli být 50 až 70 centimetrů od obrazovky, vaše lokty by měly se stolem svírat pravý úhel a ke klávesnici ani monitoru byste se neměli hrbit, ale měli byste sedět vzpřímeně (optimální je mít horní okraj obrazovky přibližně ve výši očí). Karpální tunely ochrání gelová podložka pod myš a klouby na nohou zase vhodná opěrka nohou. Naprosto zásadní je pak kvalitní kancelářská židle, která by měla jít nastavit tak, aby vás nenutila se hrbit a sedělo se vám pohodlně ve vzpřímené pozici. No a samozřejmě i když budete mít všechno perfektní, tak nezapomínejte na radu číslo 3 a dělejte si pravidelné přestávky!

 

6. Jezte spíše často než hodně

V kanceláři zpravidla není prostor pro to jíst spíše menší porce častěji, už jen proto, že se často chodí centrálně na obědy a neberete si s sebou do práce spižírnu. I v případě, že máte dobrého zaměstnavatele, který vám dává k dispozici nějaké občerstvení, tak byste ho neměli zneužívat na zahnání hladu. Doma máte v tomto směru daleko lepší možnosti, takže si můžete jídlo klidně rozložit do celého dne. Jednak je to zdravější než se jednou či dvakrát denně hodně najíst, a pak budete i výkonnější a budete mít menší sklony k prokrastinaci, protože budete mít více energie, a tedy i chuti do práce. Pokud se hodně najíte (nebo sníte těžší jídlo), tělo bude potřebovat energii na jeho trávení a krev vám půjde do žaludku místo do mozku, kde byste ji pro práci potřebovali. Může vám to také pomoci na home office nepřibírat na váze v důsledku menšího denního pohybu.

7. Dobře využijte ušetřený čas

Práce z domova má jednu nespornou výhodu, a tou je ušetření času na dojíždění do a z kanceláře. Tento ušetřený čas je dobré správně využít. Můžete si ho rozložit na delší pravidelné přestávky, můžete díky tomu trávit více času s rodinou, anebo samozřejmě můžete i více pracovat, pokud je to potřeba (pravidelně ale o cestu do práce navýšit svůj pracovní den a pracovat tedy více, než jste byli zvyklí v kanceláři, nemusí být pro vás to nejlepší využití ušetřeného času). Neexistuje samozřejmě žádné pravidlo, co s ušetřeným časem udělat, ale je dobré si tuto velkou výhodu práce z domova uvědomit a tento čas nějak využít, třeba i procházkou nebo odpočinkem, protože při cestě do práce zpravidla vypnete a hýbete se, takže není dobré o tento pohyb a čas klidu úplně bez náhrady přijít.

 

8. Zlepšujte se ve svém time managementu

Home office může být skvělá příležitost, jak zlepšit svůj time management, který je pro práci z domova klíčový. Doma máte více prostoru a větší motivaci sledovat, co za den skutečně uděláte a jak si svůj pracovní den rozvrhnete v duchu rady číslo 2. Pomůže vám to s prevencí prokrastinace, ale i pro zhodnocení, zda jste na home office stejně výkonní, jako jste byli v kanceláři. Můžete být dokonce i výkonnější, pokud se budete řídit radami z tohoto článku a odoláte všem pokušením. Pomoci vám s tím mohou nejrůznější nástroje na sledování a počítání času (například Toggl, Everhour nebo Timely, které možná podrobněji rozebereme v nějakém dalším článku.

 

9. Nezapomeňte na psychickou pohodu

Největším problémem dlouhodobého pobytu jen doma není ztráta pracovní výkonnosti nebo zhoršení fyzického zdraví (tomu jde snadno předejít, například dodržováním rad z tohoto článku), nýbrž zdraví psychické. Hůře to snášejí hlavně extroverti, ale i introverti mohou mít po několika měsících pocit, že už toho je prostě moc. V běžné době je tedy dobré trávit volný čas mimo domov s rodinou či přáteli. Situace je samozřejmě o to těžší, pokud jste v karanténně nebo jsou zrovna platná nějaká opatření pro omezení pohybu. I tak je ale potřeba v mezích doporučení a pravidel žít pokud možno normální život a hodně chodit ven, byť třeba jen s nejbližšími. Je to důležité hlavně ve volných dnech (zpravidla o víkendech), kdy byste určitě neměli trávit čas ve stejném prostředí u počítače jako po celý pracovní týden. Není na škodu si i na home office vzít dovolenou, vypadnout na celý den (či více) pryč od práce a vyvětrat si hlavu. Nezapomeňte dopřát relax i samotnému tělu, doporučujeme si jít zaplavat nebo do sauny. 

 

10. Najděte si vlastní rady pro co nejlepší home office

Tak a je to tady, poslední rada popírá vlastně všechny předchozí a vy jste teď asi naštvaní, že jste to vlastně četli… Každý člověk je zkrátka jiný, a tak nikdy nebudou stoprocentně fungovat veškeré osvědčené rady. Všechny výše zmíněné tipy by vám určitě měly pomoci home office lépe zvládat, ale berte je jenom jako doporučení, nad čím se zamyslet a co zkusit. Sami nejlépe poznáte, jestli vám vyhovují a práce z domova je díky nim lepší, nebo nikoliv. Snažte se ale v každém případě najít vlastní způsoby, jak si home office co nejvíce zefektivnit a zpříjemnit. Využijte například další velké výhody práce mimo kancelář, tedy toho, že nemusíte brát ohledy na své kolegy, takže si například můžete pustit oblíbenou hudbu či relaxační zvuky, zapálit vonnou svíčku atp., zkrátka zařiďte si své prostředí zcela po svém!

 

Máte nějaké osvědčené rady či tipy, které vám pomáhají přežit home office? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte v diskusi pod článkem nebo na našich sociálních sítích! Neváhejte také dát vědět, pokud vám nějaká rada nefunguje, a případně také proč.