Práce a komunikace na dálku jsou dnes aktuálnější než kdy jindy. Jak se spolupráce rozpínala a globalizovala, začaly se nástroje vylepšovat. Mnohé mohlo ještě relativně nedávno působit jako sci-fi. Příkladem jsou vzdálené telefonáty s přenosem obrazu, které jsou dnes tak běžné například díky Skypu.

Sociální sítě podpořily rychlý rozvoj mnoha modelů spolupráce pro rozličné obory. Verzovací systémy umožnily vzdálenou spolupráci mnoha lidí na jednom projektu s kontrolovaným průběhem vývoje. A nesmíme zapomenout na systémy pro vývoj filmu, které umožňují udržet přehled nad nezměrnými změnami a úpravami. Situace s nákazou COVID-19 tyto potřeby ještě prohloubila a ukázala, kde je zatím vzdálená spolupráce komplikovaná. Na některé tyto potřeby by mohly odpovědět nástroje pro spolupráci a komunikaci ve VR, respektive ve 3D prostředí.

 

Ready Dělník One?

Zatímco dnešní běžné nástroje používají obrazovky a kamery, tyto vás uvedou do virtuálního 3D prostředí. V něm se můžete volně pohybovat, koukat na modely z různých úhlů a manipulovat s nimi v prostoru. To usnadňuje vzdálenou spolupráci na prostorových datech, která jsou používána v architektuře, strojírenství, simulacích apod., ale i vzdálené školení na běžných zařízeních a v digitální kopii provozu.

 

I v případě, že se nepohybujeme v daných provozech a prostředích, můžeme těchto platforem využít pro o něco sociálnější kontakt. VR nám totiž umožňuje si s druhým virtuálně podat ruku, plácnout si, zkrátka přenést část řeči těla a vnímat ji prostorově. Většinou to probíhá tak, že si člověk vybere/vytvoří avatara, který ho reprezentuje ve virtuálním světě, a ten kopíruje jeho pohyby. VR většinou přenese jen pohyb hlavy a rukou. Někdy to systémy řeší tím, že nic jiného než hlavu a ruce nezobrazí, a někdy se více či méně úspěšně snaží chybějící části dopočítat. Pojďmě se nyní podívat na několik variant použití.

 

Meet in VR

https://meetinvr.net/

Prostředí na virtuální schůzky s podporou 2D režimu (vhodné VR pro prezentátora, ostatní se spokojí s 2D). Umožňuje prezentovat a komentovat produkty, brainstormovat, skicovat, tvořit myšlenkové mapy, prototypovat, a dokonce udělat teambuilding. Lze nahrávat vlastní soubory, a to třeba i 360° fotky či videa, která díky 3D prostoru získají nové možnosti komentování kanceláře nebo dovolené.

 

Meeting Room

https://meetingroom.io/

Vaše virtuální zasedačka, do které se můžete připojit i bez využití VR. Umožňuje zobrazovat obsah na obrazovce, má tabuli, na kterou kdokoliv může psát, a stůl… Jste v jedné místnosti s jedním úkolem, pro efektivní schůzku si navíc lze nastavit časovač.

 

Glue

https://glue.work/

Glue má víceméně podobné funkce jako platformy výše uvedené, včetně přístupu bez VR zařízení. Co je ovšem zajímavé, je dle mého graficky vydařenější reprezentace avatarů a možnost tzv. asymetrické spolupráce. To znamená, že úpravy mohou pracovníci dělat i bez toho, aby tam byli v jeden čas, a přesto práce v místnosti zůstane. Příkladem může být rekonstrukce interiéru, kdy jeden navrhne rozložení místností, další navrhne rozvody elektřiny a třetí vybere vhodné barvy. 

 

Altspace

https://altvr.com/

Sociální VR síť, kam se lze připojit i bez VR, ale o mnohé přicházíte. V Altspace můžete jít na koncert, sledovat živé vystoupení komika nebo si třeba uspořádat vlastní párty. Dějí se v něm i politické diskuze a víceméně vše, co se děje v reálném světě, a to bez otravného rizika nákazy, zato s bonusem několika her, které si společně můžete zahrát.

 

RecRoom

https://rec.net/

Asi má nejoblíbenější VR sociální aplikace. Je zaměřená spíše na zábavu. Po přihlášení se objevíte v ekvivalentu vysokoškolské koleje, ovšem s mnoha aktivitami, jako je paintball, disc golf, VR verze fotbalu a tenisu nebo třeba pantomima či prezentace. Samozřejmě nechybí ani obyčejné povídání v některé z desítek tisíc místností, ke kterým můžete přidat i vlastní.

 

Mozilla Hubs

https://hubs.mozilla.com/#/

Mozilla Hubs je v mnohém podobná výše uvedeným platformám, a ačkoli patří k těm jednodušším, poskytuje jednu zásadní výhodu – funguje v prohlížeči bez instalace speciálních aplikací. Využívá WebVR a nevyžaduje VR headset (ačkoli je to s ním samozřejmě lepší). Jde zřejmě o nejjednodušší úvod do VR schůzek – doporučuji právě v této době omezených osobních kontaktů udělat schůzku na této platformě. Je to jednoduché a jde o skvělou zkušenost.

 

Jak je vidět, vývoj jde kupředu a možnosti vzdálené spolupráce se rozšiřují o nástroje využívající virtuální prostředí. Je potěšující, že jsou tyto možnosti dostupné každému, bohužel o nich však mnoho lidí neví. Dle mého virtuální realita nedokáže plně nahradit přímý lidský kontakt, může ovšem pomoci v situacích, kdy není možné se fyzicky potkat, ať už z důvodu pandemie, nebo velkých vzdáleností.