V Trigamě nás baví všemožné technologické novinky a vychytávky. A byla to právě záliba v experimentování s gadgety, která nás přivedla na stopu jedné z nejžhavějších tuzemských komodit poslední doby. 3D tiskárny pana Průši dobývají svět a nás zaujala jejich univerzální využitelnost. 

 

Začátkem podzimu jsme proto pořídili do kanceláře v Karlíně novou hračku a začali experimentovat s výrobou 3D objektů. Zařízení pochází z portfolia společnosti Prusa Research (model Original Prusa i3 MK3S) a příjemně nás překvapila kvalita provedení celého setu. 

 

Mašina

Hlavní předností je určtě relativní jednoduchost ovládání a široké spektrum použití, kde jediným limitujícím faktorem je vaše vlastní představivost. Po rozbalení bylo nutné celý set donastavit a připravit k tisku. Začali jsme s jednou základní barvou a následně pořídili upgrade kit, který umožňuje vícebarevný tisk (kombinaci filamentů).

 

Testování

Zpočátku se řešilo hlavně otestování kvality materiálů a základní operace s daty pro tisk. Na obrázku níže je vidět variace na známé výtvarné téma „zátiší s ovocem“ (ve skutečnosti si náš COO objednal překvapení pro děti do zahrady...). 

 

Startujeme

Po důkladném otestování jsme se vrhli na první návrhy vlastních předmětů. Křest ohněm byla hlava našeho draka (viz první obrázek) a následně už to šlo hladce. Alfou a omegou celého procesu výroby je precizní příprava tiskových dat. Dalším výrobkem byla jednoduchá vykrajovátka na cukroví - užitný design v praxi :-)

 

Ozdoby 3D

Se začátkem adventu dorazil do kanceláře i tradiční Trigama stromeček. Když jsme s kolegyní probírali trosky loňských ozdob, vykvetl další nápad. Letos si uděláme ozdoby vlastní!

V průběhu podzimu jsme vyrobili i další drobné propagační předměty a různé legrácky a do budoucna rozhodně plánujeme zahrnout malosériovou výrobu i do našeho portfolia služeb pro klienty. Možností užití je totiž opravdu mnoho a jak již bylo řečeno - vše záleží hlavně na představivosti tvůrce.

 

Mějte krásné a klidné svátky a pokud vás článek zaujal, zkuste rychle napsat Ježíškovi, jestli mu náhodou někde nějaká tiskárna ještě nezbyla...