Klient má dobrý nápad a chce ho jenom trochu poladit a vytvořit webovou či mobilní aplikaci. Dorazí k nám, přednese svou vizi a začne diskuze o možnostech řešení.

 

Obvykle se klienti ani netají tím, že ten nápad vlastně vůbec není jejich, ale že se inspirovali v zahraničí nebo u nějakého úspěšného českého projektu. Na tom není nic zas tak špatného, vždyť kopírování nebo kombinování nápadů při řešení problémů je v zásadě součástí dnešního života, ale je potřeba mít na paměti, že trh se neustále mění. To co mělo ještě před měsícem úspěch třeba v USA, může na našem trhu zcela propadnout a obráceně. A právě to bývá největší kámen úrazu.

 

Než se pustíme do nějakého projektu, potřebujeme alespoň trochu věřit v jeho životaschopnost. 

 

Většina nápadů počítá s tím, že aplikace bude mít téměř okamžitě spoustu uživatelů, kteří budou službu využívat a budou ochotni za ni okamžitě zaplatit. Během krátké doby se zaplatí vývoj aplikace a pak už bude „autor“ projektu jenom řešit, co s vydělanými penězi.

 

Nejdříve je ale potřeba zdárně překonat minimálně dvě úskalí:

  • Nově vzniklá platforma musí mít zákazníky/uživatele.
  • Musí existovat nějaký model, jak jejím prostřednictvím vydělávat (typicky buď přímo přes platící uživatele, nebo nepřímo přes reklamu).

Řada klientů spoléhá na to, že se aplikace prodá takříkajíc sama. Chyba!

 

O úspěšné aplikaci se musí dozvědět cíloví uživatelé, což samo o sobě znamená hodně investovaných peněz nebo nějaké neotřelé řešení pomocí virální kampaně. Jsou dokonce služby, kde reklama a marketing obecně tvoří i 80% veškerých nákladů. Dalším problémem je, že lidé musí být za službu ochotní zaplatit, a to není úplně samozřejmá věc. Vždyť kolem nás je spousta softwaru a služeb zcela zdarma - počínaje internetovým bankovnictvím a konče e-mailovou schránkou s téměř bezednou datovou kapacitou.

 

Několikrát jsme ověřovali, jestli si lidé zvolí placenou nebo neplacenou aplikaci, a aby konzumenti vůbec uvažovali o placené verzi, musela by jim ve výsledku nabízet peněžní hodnotu několikrát převyšující počáteční investici.

 

Neklesejte na mysli, mít dobrý nápad někdy prostě trvá.

 

Určitě nechci nikoho odrazovat od realizace všech možných nápadů, protože mít oči a mysl otevřenou znamená mít spoustu příležitostí, ale než se svojí myšlenkou oslovíte nějakého programátora nebo softwarovou společnost, vyvarujte se přehnaných očekávání a stujte nohama na zemi. Předejdete hořkému zklamání, ušetříte „moře” peněz a vyhnete se hrůzným zážitkům.