Rozmach nástrojů pro videokonference probíhal dosud převážně v komerční sféře, hlavně u velkých korporací, kde spolu potřebují mluvit mezinárodní týmy napříč zeměmi i kontinenty, a u firem, kde se hojně provozoval home office. Ovšem i tuto oblast provází masivní rozvoj kvůli onemocnění covid-19, respektive kvůli souvisejícím opatřením vlád. Najednou se konferenční on-line komunikační nástroje používají téměř v každé firmě a na všech školách. Hodí se tedy tyto nástroje znát, včetně jejich výhod a omezení, s čímž vám pomůže tento článek.

 

Google Hangouts

Nejznámějším a nejpoužívanějším nástrojem současnosti je Google Hangouts. K založení hovoru není potřeba žádná instalace (volitelně můžete mít příslušnou aplikaci ve svém OS), stačí jen prohlížeč a účet na Google, který většina lidí už stejně má. Nevýhodou je velmi nízký limit počtu lidí ve video (voice) hovoru a jen skutečně základní funkce.

Adresa: https://hangouts.google.com/

Podmínky pro založení hovoru: webový prohlížeč nebo aplikace v OS; účet na Google

Výhody: rychlé a snadné použití; sdílení obrazovky; chat až pro 150 lidí současně

Nevýhody: videohovor je omezen v základní verzi (Gmail, G Suite Basic) na 10 lidí a v rozšířených verzích (Business, Education) na 25 lidí

 

Google Meet

Od března 2020 Google vypustil původně placenou službu pro týmové videohovory Google Meet. Tento nástroj se na rozdíl od Google Hangouts honosí vyspělejšími možnostmi pro videokonference, a hlavně má vysoký limit počtu účastníků video (voice) hovoru.

Adresa: https://meet.google.com/

Podmínky pro založení hovoru: webový prohlížeč nebo aplikace v OS; účet na Google

Výhody: hovory až pro 100 lidí současně v základní verzi (verze Business pak 150 a Enterprise 250); umožňuje pokročilé sdílení obrazovky, propojení s jinými Google službami (kalendář, dokumenty atp.) a nově i změnu pozadí, kterou Google ale ještě ladí a nefunguje zatím ve všech prohlížečích.

Nevýhody: časem bude s největší pravděpodobností opět zpoplatněný; změna pozadí zatím nefunguje ve všech prohlížečích a není ještě úplně dotažená

 

Zoom

Zoom se stal během krátké doby jedním z nejoblíbenějších komunikátorů, protože je dostupný v základní verzi zdarma, ale i v této verzi obsahuje mnoho pokročilých funkcí. Hlavně je zde velmi vysoký limit počtu účastníků videohovoru. Mezi hlavní nevýhody patří časový limit hovoru, který může působit organizační komplikace, a také bezpečnostní problémy, které tento nástroj provázely.

Adresa: https://zoom.us/

Podmínky pro založení hovoru: webový prohlížeč nebo aplikace v OS; účet Zoom

Výhody: pokročilé možnosti (vlastní pozadí hovoru, pokročilé sdílení obrazovky, sdílení souborů, tabule, nahrávání hovorů atp.); video (voice) hovor až pro 100 lidí současně (v placené verzi až 1 000 lidí)

Nevýhody: V neplacené verzi limit 40 minut na jeden hovor; v minulosti měla aplikace poměrně závažné bezpečnostní problémy; funkce vlastního pozadí není úplně technicky doladěná a ceny placených verzí začínají na 149,90 USD ročně.

Skype

Jeden z nejstarších a stále používaných on-line komunikátorů, který jako první umožnil bezplatné kvalitní videohovory po celém světě, se na poli hromadných videohovorů také hodně posunul. Microsoft (který Skype koupil) umožnil hovory i přes webový prohlížeč a přidal novou funkci „Meet Now“, která přinesla týmové videohovory s poměrně benevolentními limity.

Adresa: https://web.skype.com/

Podmínky pro založení hovoru: webový prohlížeč nebo aplikace v OS (nutnost účtu)

Výhody: pro použití ve webovém prohlížeči není potřeba mít založený účet (stačí jen napsat jméno); umožňuje použití pozadí, sdílení souborů, nahrávání hovorů a také „živé“ překlady hovorů do 10 jazyků

Nevýhody: limit 50 účastníků, který může být v některých případech problém (přednáška na vysoké škole, meeting globálních týmů); limit 4 hodiny na jeden video call v kuse, 10 hodin denně a 100 hodin měsíčně celkem, což může být například pro učitele na plný úvazek nebo u lidí, kteří pořádají hodně meetingů, také limitující

 

Microsoft Teams

Komunikační nástroj Microsoftu pro byznys a školy (Skype je určen spíše pro domácí použití) poskytuje v současné době jednu z nejširších a nejpokročilejších možností hromadných video (voice) hovorů ve své placené verzi, která je teď na omezenou dobu dostupná zdarma pro všechny.

Adresa: https://teams.microsoft.com

Podmínky pro založení hovoru: webový prohlížeč nebo aplikace v OS, Microsoft nebo Skype účet (je nutné provést aktivaci služby Microsoft Teams)

Výhody: video (voice) hovory až pro 300 lidí současně v běžném módu nebo pro 1 000 lidí jako live streaming; umožňuje používat pozadí, pokročilá sdílení obrazovky, ukládat a sdílet soubory, nahrávat hovory, hlásit se; disponuje možností propojení s dalšími službami Microsoftu (Office 365, One Drive, Outlook) atp.

Nevýhody: účastníci hovorů musí mít založený účet nebo staženou aplikaci; až bude opět placený, tak to bude znamenat nutnost pořízení Office 365 Business

 

Jitsi Meet

Open source platforma, která je tu pro všechny, kdo nechtějí mít účty u velkých korporací. Většina funkcí funguje zcela bez registrace, což je hlavní výhoda tohoto nástroje (jen pro nahrávání videa budete potřebovat účet na Dropboxu a pro streaming účet na YouTube).

Adresa: https://meet.jit.si/

Podmínky pro založení hovoru: webový prohlížeč nebo aplikace v OS

Výhody: nevyžaduje vůbec žádnou registraci; video (voice) hovory až pro 75 lidí současně; umožňuje sdílet obrazovku, hlásit se o slovo, nahrávat hovory (nutný Dropbox účet) a streamovat (nutný YouTube účet)

Nevýhody: kvalita hovorů není perfektní a občas dochází i k výpadkům videa nebo zvuku

 

Ostatní

Existuje ještě mnoho dalších nástrojů pro video (voice) hovory většího počtu lidí, všechny ale potřebují extra registraci či instalaci aplikace, jsou placené nebo mají jiná omezení.

Konkrétně jsou to tyto aplikace (seřazeno dle abecedy):

 

Pokud znáte ještě nějaký další veřejně dostupný komunikátor pro konference většího počtu lidí a nenalezli jste ho v seznamu, či máte pocit, že jsme zapomněli zmínit nějakou užitečnou funkci některého nástroje nebo že některý z nástrojů ze sekce Ostatní stojí za podrobnější popsání, dejte nám vědět na našich sociálních sítích a článek rádi rozšíříme.