User experience je disciplína, o které jste určitě slyšeli už mnohokrát. Laická definice UX říká, že pomáhá uživatelům, aby měli dobré pocity z používání aplikací či webů, a tím umožnili jejich vlastníkům/autorům vydělat spoustu peněz. To jen tak na okraj na začátek.

Možná vás ale nenapadlo, že se UX také může stát mocnou zbraní, která se místo toho, aby uživatelům pomáhala, úplně obrátí proti nim. Takovým situacím pak říkáme Dark UX. Zjednodušeně řečeno jde o použití technik, které uživatele záměrně matou nebo uvádí v nevědomost. Jak to funguje si ukážeme na pár následujících příkladech.
 

Skrytá hrozba?

Ve světě papírových smluv je Dark UX v podstatě každá hvězdička v dokumentu, která je vysvětlena mikropísmem – ideálně úplně na jiné stránce, než na které se sama vyskytuje. A podobně jako byste se měli vyhnout smlouvám, které se hemží podobnými dovětky a poznámkami, tak byste se měli vyhnout i webům, které používají podobné klamavé způsoby. Proč? Protože záměrným znepřehledněním a zesložitěním prováděné operace se z vás snaží nekalým způsobem vylákat peníze nebo citlivé informace.

 

Spirála zbytečných nákupů

Dalším příkladem může být běžná situace, kdy objednáváte ubytování. Vyplníte formulář a nemůže najít tlačítko pro jeho dokončení. Místo toho vás aplikace nutí si objednat pojištění nebo pronájem vozu. A jak to udělá? Skryje tlačítko pro odeslání tak, že ho učiní zdánlivě neaktivním (například šedivým). A teprve po doobjednání služby vám tlačítko hezky rozsvítí. Nebo ho umístí takovým způsobem, že ho nemůžete snadno nalézt. To je Dark UX jako z učebnice.

 

Podraz? Ne, jen polopravda...

Kupujete si letenku na konec světa a vyhledávač vám najde úplně perfektní spojení. Strávíte opravdu dost času vyplňováním formuláře za celou rodinu a teprve na konci se dozvíte, že v ceně není kufr ani palubní zavazadlo. Při opravdu velké smůle až následně v letadle zjistíte, že jste si vlastně nekoupili ani jídlo a pití. A ani tak souběh katastrof zdaleka nemusí být konečný.

 

Buď furt ve střehu!

Vyhledávač letenek vám nabídne superlevné spojení, kde na přestup máte hodinu a dvacet minut. Letenku si celí rozjaření z plánované dovolené koupíte. A pak přijde vystřízlivění. Někde v poznámce se dozvíte, že během těch 80 minut musíte vyzvednout kufry a znovu je odbavit u jiné letecké společnosti. Pak zjistíte, že prodejce letenek není vůbec zodpovědný za situaci, kdy to nestihnete. Jakmile se pak vaše první letadlo zpozdí jen o pár minut, máte o zážitek na letišti postaráno. Ale pozor, dokonce i v případě, že letadla létají na čas, tak jsou ve světě letiště, kde za hodinu nestihnete ani vyzvednout kufry a přejít ke správnému terminálu. To vám prodejce letenek samozřejmě neřekne, protože byste si pak letenku nekoupili.

 

Prodejce vždy rád pomůže!

Prodejce vás zbožňuje (konec konců saje vaše peníze), takže vám vždy milerád nabídne pomocnou ruku (a sám opět vydělá...). Můžete si tak u něj nakoupit připojištění, zlepšenou garanci a spoustu dalších služeb, které byste při standardním férovém jednáním vůbec nemuseli řešit. A to se vyplatí!
 


Pokud se setkáte s podobnými Dark UX situacemi, vyhněte se raději prodejci obloukem. Nejlepší obrana proti některým typům stránek totiž tkví v jejich okamžitém opuštění. Přeji úspěšný rok 2020 a šťastnou ruku při zařizování příští dovolené!

 

PS: Pokud potřebujete pomoc se svým projektem, mrkněte na naše stránky a ozvěte se. Rádi pomůžeme.