Máme za sebou čerstvé spuštění pomyslné vlajkové lodi mezi našimi projekty. Víc jak roční full-time zábava pražského vývojářského týmu Trigamy má první stovky spokojených uživatelů a je čas na zhodnocení průběhu celé operace. Pod pokličku jsme nahlédli s vedoucím projektu, kterým je náš provozní ředitel Václav Nidrle.

 

Vašku, první otázka, co je vlastně Bingo?

Bingo je online realitní portál, kde můžete snadno prodat, koupit nebo pronajmout nemovitost. To ale není vše. Bingo navíc poskytuje realitním makléřům a agenturám sadu nástrojů pro administrativní podporu celého procesu prodeje nemovitostí – od vygenerování různých typů smluv přes registr dokumentace až po detailní reporty výkonnosti.

Tento portál jsme vyvíjeli na míru pro lucemburský trh a dle specifických požadavků skupiny investorů. Je skvělé, že jsme si rychle získali jejich velkou důvěru a podařilo se nám do výsledného řešení prosadit i spoustu našich nápadů.

 

Připravit takový portál není jen tak, jak dlouho to trvalo? Myslím od původní myšlenky investora až po nasazení na produkci?

Už jsou to téměř dva roky, kdy jsme začali s klientem diskutovat jeho první ideu a tvarovat ji do základního konceptu aplikace. Po vytvoření UX designu a jeho uživatelském otestování jsme se pustili do vývoje, ale po jisté době klient změnil primární cílovou skupinu uživatel z realitních developerů na agentury, takže jsme se museli vrátit téměř znovu na úplný začátek…

Co bylo na celém vývoji nejtěžší?

Trochu nás potrápilo uživatelské testování, protože jsme zjistili, že čeští uživatelé se chovají výrazně jinak než ti na lucemburském trhu. A pak taky poměrně specifická jazyková bariéra. Lucemburskou specialitou totiž je, že všichni tam ovládají čtyři jazyky – francouzštinu, němčinu, angličtinu a lucemburštinu – a neváhají mezi nimi často přepínat, klidně i několikrát v rámci jedné věty :-D

 

Co vás nejvíc překvapilo? Myslím v pozitivním i v negativním slova smyslu.

Naprosto skvělá je velmi otevřená komunikace s investory. Žádná politika, žádné polopravdy nebo přehnaná korektnost. Všechny negativní i pozitivní věci si vždy prostě vyříkáme hned a jede se dál. Je to dané asi jinou kulturou společnosti, ale myslím, že v tomto ohledu se máme v Česku ještě hodně co učit.

No a negativně mě překvapila často nízká kvalita dat, která nám do Bingo přichází ze dvou lucemburských systémů, v rámci kterých dosud agentury spravují svá portfolia nabídek.

Jaké jsou plány do budoucna?

Klient chce s Bingem letos prorazit v Lucembursku a příští rok vstoupit na minimálně jeden další evropský trh. No a my již teď chystáme pro Bingo inovace z oblasti AI. Věřím, že naši uživatelé je budou moci využít již po letních prázdninách.

 

Co bys vzkázal komukoliv, kdo se chystá do něčeho podobného skočit?

Ať se toho nebojí! Úspěšně zvládnout velký projekt pro zahraničního klienta je výrazně větší výzva než to dokázat na důvěrně známém domácím trhu. Samozřejmě je ale vždy potřeba nejprve odhadnout své síly a podle toho se rozhodnout, jestli „na to mám“, nebo je lepší svěřit projekt zkušenému dodavateli. 

 

 

Navštivte referenční stránky projektu či rovnou samotný web.