Moodle je na poli LMS (Learning Management System) významným hráčem. Tato open-source softwarová platforma pro správu a vytváření online kurzů byla původně navržena pro vysoké školy, stále více ale nachází uplatnění v celé řadě dalších institucí, neziskových organizacích, nebo dokonce v komerčních firmách k vzdělávání zaměstnanců. Aktuálně nejvíce rozšířená verze Moodle 3 vyšla v listopadu 2015 a až donedávna se vydávaly jen její subverze, které skončily verzí 3.11. Nyní přišla zásadnější změna a po sedmi letech vyšla nová verze Moodle 4. V tomto článku se dozvíte, zda se vyplatí na novou verzi přejít a jak získat spolu s upgradem i něco navíc.

 

Moodle 4

Moodle 4.0 vyšel již v dubnu 2022, avšak tato nultá verze ještě obsahovala spoustu chyb. Po mnoha měsících testování vyšel loni v listopadu Moodle 4.1, a to s přívlastkem LTS. Zkratka LTS znamená „Long Term Support“ a značí dlouhodobou podporu dané verze. Díky tomu máme jistotu, že minimálně 5 let bude možné tuto verzi Moodle bez obav využívat, protože budou řešeny bugy a bezpečnostní nedostatky. Moodle tím dal jasný signál, že se jedná o verzi určenou pro plnohodnotné využívání s dlouhodobou podporou. I tato verze sice ze začátku obsahovala některé dílčí chyby, ty ale byly v prvních měsících letošního roku postupně odstraněny.

 

Co je nového v Moodle 4?

Novinek v Moodle 4 je mnoho, v článku tedy představíme jen ty nejdůležitější. Velký balík vylepšení se točí kolem toho, kde měl Moodle 1–3 největší handicap – v UX (v zážitku pro uživatele), a to jak na desktopu, tak hlavně na mobilních telefonech. Vylepšena byla i banka úloh a reporting. Došlo i na důležité integrace s dalšími službami, hlavně od Google a Microsoftu, zásadní změnu přinesla ale i integrace s BigBlueButton. Jako hlavní novinky lze vypíchnout následující body.

Vylepšené UX a responzivita

Navigace v Moodle je nyní intuitivnější, a to jak na úrovni celé aplikace, tak i v sekci kurzů a modulů. Moodle 4 nabízí jednodušší hierarchii ve všech navigacích, které jsou navíc nově konzistentní napříč všemi zařízeními. Z UX pohledu byly vylepšeny i kurzy. Nyní je snazší je upravovat a vyznat se v jejich rozložení. Přibylo také vylepšení struktury stránky kurzu, index kurzu pro rychlou navigaci a sbalitelné postranní sekce, s nimiž uživatel získá více prostoru pro samotný obsah kurzu.

Lepší integrace

Moodle musel dohnat rozmach cloudových a video služeb, takže významným způsobem zlepšil integraci těch největších a nejpoužívanějších. Za zmínku stojí hlavně integrace s Google Suite a Microsoft Suite, tedy s jejich cloudy, kancelářskými programy a komunikátory. Integrace s BigBlueButton zase umožnila využívat přímo v Moodle videokonference, které se dosud musely řešit přes externí aplikace a platformy.

Vylepšená banka úloh a reporting

Nově je možné vytvořit otázky do testů jako koncepty nebo je označit jako „připravené“ k dalšímu dopracování nebo kolaboraci s ostatními učiteli. Učitelé také mohou přidávat poznámky ke konkrétní otázce. Moodle 4 rovněž nabízí vylepšené nástroje pro tvorbu reportingových sestav a nové API rozhraní pro sestavy.

Nové šablony Moodle 4 od Trigamy

Dlouhé roky jsme vytvářeli šablony pro Moodle 3 a naším hlavním úkolem bylo udělat platformu uživatelsky přívětivější, responzivní (plně použitelnou v mobilech) a také pocitově hezčí a modernější. Hlavně u soukromých firem šlo o zásadní podmínky a muselo být uděláno hodně změn, aby Moodle 3 splňoval jejich požadavky na moderní aplikaci. Při tvorbě šablon jsme se věnovali čistě UX/UI vylepšením a nezbylo tolik prostoru pro jiné inovace.

To se ale nyní s příchodem nového Moodle 4 změnilo a na základě zkušeností s požadavky našich klientů jsme mohli hned od začátku šablony rozšířit o další funkce, a udělat tak z Moodle 4 pokročilou aplikaci pro moderní vzdělávání. Naše řešení tak obsahuje následující sadu doplňků.

Prostor pro aktuální informace a články

Moodle se soustředí hlavně na kurzy a jejich obsah, neřeší ale jinak běžné součásti webových aplikací, jako například přehledné informace o aktualitách a novinkách. Naše šablony standardně obsahují slideshow na hlavní stránce, čímž vylepšují její vzhled a umožňují rychle upozornit na nové kurzy, články atp. Pro obsáhlejší informace slouží blog, tedy novinky, kam je možné vkládat články. Obě tyto sekce, tedy jak slideshow, tak novinky, není nutné řešit v kódu šablony, ale vytvořili jsme pro ně jednoduchou administraci, kam se jen nahrají obrázky a vloží texty, případně se určí pořadí příspěvků.

FAQ a reference

Mezi další hojné požadavky na rozšíření Moodle patřilo přidání prostoru pro časté otázky a odpovědi (tzv. FAQ) a reference. Naše šablony Moodle 4 nyní obsahují možnost aktivovat tyto dvě obsahové sekce a přes administraci si je snadno vytvářet. FAQ může ušetřit spoustu času při komunikaci s uživateli a kladné reference zase mohou motivovat ke studiu či pořízení placených kurzů.

Moderní, snadno upravitelná patička a menu

Dalším kamenem úrazu Moodle (všech verzích včetně nové čtyřky) je patička, která je velmi strohá a needitovatelná jinak než přes kód šablony. Tu jsme v našich Moodle 4 šablonách zcela předělali, aby mohla obsahovat důležité informace (kontakty, navigaci, odkaz na sociální sítě, loga partnerů/sponzorů atp.), ale hlavně aby se tyto informace daly upravovat snadno před administraci.

Problémové bylo vždy i menu, které se zvláště v Moodle 4 generuje automaticky dle nastavení, což působí problémy, pokud si ho chcete upravit podle sebe. Naše šablony nevyužívají standardní Moodle menu, ale vytvořili jsme si vlastní, které je plně customizovatelné podle potřeb klienta a může odkazovat i na čistě obsahové stránky, jako jsou například jinak standardní podstránky „o nás“, „kontakty“ atp.

Vyhledávání a štítky

Základní Moodle vyhledávání existuje jen v obecné fulltextové verzi, která neumožňuje filtrování ani hledání podle více parametrů. Částečně to řeší některé vyhledávací moduly, ale většině klientů žádný plně nevyhovoval. Vyvinuli jsme tedy vlastní rozšířené vyhledávání, které umožňuje vyhledávat podle štítků (custom fields), pro které jsme našli i další praktická využití. V Moodle není totiž možné mít jeden kurz ve více kategoriích, takže kurzy nelze třídit a zobrazovat jinak než podle jejich umístění v jedné kategorii. Vytvořili jsme proto vlastní štítkovací systém, pomocí kterého jde kurzy rozřazovat nejen do kategorií, ale je možné je třídit i podle dalších kritérií, která jsou zcela na klientovi. Můžete tak například mít štítek pro nejnovější kurzy a ty vypisovat na hlavní stránce. Dále si můžete vytvořit štítek pro cizojazyčné kurzy, kurzy pro specifickou cílovou skupinu, sezónní kurzy, demo kurzy atp. Kurzy je pak možné podle těchto kritérií vypisovat, vyhledávat, třídit atp.

Automatická změna barev pro konkrétní kategorie

Jedním z častých požadavků bylo také vizuální odlišení kurzů v jednotlivých kategoriích, takže i v této oblasti nabízejí naše Moodle 4 šablony jeden zlepšovák. V administraci je možné si snadno nastavit různě barevné šablony pro každou kategorii, které se tak mohou projevit v barvě hlavičky a prvcích v kurzech, například ve všech ikonkách. Uživatel okamzitě pozná, ve které kategorii, respektive tematické skupině, kurzů se nalézá.

Nerezignovali jsme samozřejmě ani na vyladěný UX/UI design v CI (korporátní identitě) klienta, takže naše šablony jsou nadále pěkné, moderní a zapadají do firemní identity.

 

Novinek v šablonách nabízíme ještě mnohem více, tento výčet není úplný, avšak další změny jsou již hodně specifické a týkají se konkrétních potřeb klientů. Pokud právě chystáte Moodle 4 pro vaši organizaci, neváhejte se na nás obrátit.