Nechceme vám radit, že byste si vše měli dobře promyslet nebo že byste měli zapojit uživatele. To jsou poučky, které vám poradí každý (amatér web designer, co nic neumí, i specialista z agentury za 16 tisíc na den). My vám raději předáme ty nejužitečnější z poznatků, které jsme dosud (bohužel někdy i draze :-D) načerpali. Například při vytváření našeho fintechového magazínu fintechcowboys.cz nebo při vývoji webových aplikací a tvorbě webů pro naše klienty.

 

Lidé nečtou, ale skenují

Víte, jak se lidé pohybují po webu? Tak trochu jako pravěcí lovci a sběrači. Nejdřív hledají, co je zaujme, a pak si začnou vyzobávat vybrané střípky – obrazové i textové. Takové hledání i sbírání pak funguje překvapivě jednoduše – lidé si čtou nadpisy. Typicky názvy článků, názvy kapitol. Přečetli jste si někdy svoji webovou stránku jen po nadpisech? Dávalo takové čtení smysl? A objevila se ve vašich nadpisech správná klíčová slova a správná slovní spojení?

Někdy, když máte štěstí, si lidé při skenování názvů kapitol všimnou i první věty pod těmito názvy. Proto podobně jako u názvů kapitol nepodceňujte ani začátky textů pod nimi. A nezapomínejte, že jsme na webu, na místě, kde rozhoduje každá pikosekunda. Takže už žádné úvody typu: „V této kapitole si probereme velice komplexní, ale zajímavé téma. Budete nadšení z toho, co se dozvíte…

Za podobné úvody si běžte dát tři trestná kolečka kolem stadionu (je to zdravé a pročistíte si hlavu) a po návratu je hned smažte. Přepište. V případě, že tento úkol je nad vaše síly, najděte si specialistu (copywritera, content writera nebo podobně orientovaného jedince).

Skenování také někdy můžete podpořit vhodnými vizuálními prvky. Mluvíme samozřejmě o obrázcích, fotografiích či ikonách. Ale pozor, jsou weby, které naopak precizně využívají volného prostoru k nasměrování čtenářů na správné místo. I oči si někdy potřebují odpočinout. Mezera a volný prostor jsou základními stavebními kameny designu. Pokud je web zcela přeplácaný, nic vás nezachrání, snad jenom proškrtání obsahu (začněte tím, že škrtnete minimálně 60 % obsahu).

 

Obsah je král, příběh s lidskou tváří je král králů

Stejnou informaci lze podat různými způsoby. Dobrými i špatnými. Lidé jsou ochotní trávit hodiny na sociálních sítích, u herních konzolí i u televize, ale ne na webu. Komplikované návody je nutné doplnit zjednodušujícími diagramy. Složité úvody maximálně zjednodušte. Nebojte se začít od základních pojmů a pak rychle přejděte na úroveň odbornosti, kterou předpokládáte u svých čtenářů. Nepoužívejte zkratky, kterým rozumíte jen ve vaší firmě. Využijte fotografie.

Pokud propagujete službu či výrobek, využijte referencí. Ale nesmí se jednat o neurčité reference, kterým nikdo neuvěří. Špatně zvolené reference jsou horší než žádné. V ideálním případě publikujte nějakou case study s reálným zákazníkem – firmou a jejím konkrétním zástupcem. Dejte do reference odkaz na uvedeného člověka (třeba na jeho profil na LinkedInu nebo webovou stránku jeho společnosti).

Podobně jako s referencemi můžete pracovat i s představením vlastní společnosti nebo svých pracovníků – konkrétní příběh s lidskou tváří zaujme autentičností. Návštěvníci vašeho webu si vás mnohem lépe zapamatují. Pokud máte ve firmě tři odborníky na určitou oblast, třeba na cizokrajné hady, představte je svým čtenářům, je to lepší než číslovka 3, která žádné emoce u nikoho nevzbudí.

Další podobná situace, kdy se dá pracovat s příběhem, je například výsledek nějakého průzkumu. Můžete psát o celkových číslech, procentech a trendech, ale když pak tato čísla podpoříte konkrétní osobou a jejím názorem na danou oblast, rázem poskytovaná informace získá nový rozměr.

A kde lze najít takové weby?

Dívejte se kolem sebe. Sledujte vlastní chování na internetu. Zkuste si jeden dva dny psát poznámky o všem, co vás na webu zaujalo. Zkuste v tom vysledovat nějaké opakující se vzorce a aplikujte je tam, kde potřebujete. Anebo se třeba jukněte na tyto dva zpravodajské weby: bbc.com a metro.co.uk. A když neumíte anglicky? V  tomto případě je to možná skoro lepší, protože chování lidí na webu překračuje jazykové bariéry.

 

Zaujalo vás téma a potřebujete pomoc? Ozvěte se a něco vymyslíme!