Mnohem spíše nežli virtuosem, jak naznačuje podnadpis tohoto článku, je copywriter kuchařem, jenž se snaží pomocí rozličných ingrediencí a řady způsobů úpravy vykouzlit svébytnou podmanivou chuť, jejímž prostřednictvím si získá přízeň chuťových pohárků. Stejně jako kuchař k tomu však copywriter potřebuje kvalitní ingredience od poctivých pěstitelů a perfektní znalost svých strávníků. Koho by měl copywriter mít po svém boku, aby byl výsledný pokrm co nejchutnější?

 

UX designér/ka

Obsah a formu je v případě persvazivních textů vhodné podřídit účelu. Tomu, aby oni strávníci instinktivně tušili, kde se ve vašem podniku v podobě webu či aplikace mohou usadit, z čeho mohou vybírat či jak objednají a posléze zaplatí, se věnuje UX designér. Jeho úkolem je, zjednodušeně řečeno, zprostředkovat klientům snadnou a ničím nerušenou návštěvu, případně jim vhodným způsobem doporučit určité pokrmy, jejich následnost či párování s nápoji. Zkrátka zařídit, aby si návštěvníci odnesli kýžený prožitek, aniž by museli činit mnoho vyčerpávajících rozhodnutí. Díky spolupráci s UX designérem získá copywriter lepší představu o účelu jednotlivých textů a dokáže je tak lépe strukturovat či vzájemně funkčně propojovat. Samozřejmostí je pak také spolupráce s grafickým designérem.

SEO specialist(k)a

Když si váš web oblíbí vyhledavače, je to jako kdyby si vaše pomyslná restaurace vysloužila pověstnou Michelinskou hvězdu. Jde o punc relevance, který k vám nasměruje právě ty návštěvníky, u kterých je poměrně vysoká naděje, že si z vašeho jídelního lístku vyberou. Aby se copywriterovy texty líbily nejen jemu samotnému, jeho mámě a hrstce virtuálních kolemjdoucích, ale aby se v nich zhlédly i zmíněné vyhledavače, je vhodné provést analýzu klíčových slov a vhodně interpretovat a implementovat její výsledky. Nejen s tím copywriterovi pomůže právě SEO specialista.

 

Manažer/ka sociálních médií

Značka by sice měla mít jednotný styl komunikace, ale to neznamená, že by se všemi musela komunikovat navlas stejným způsobem. Jednotlivé komunikační kanály směřují k částečně odlišným fragmentům obecné cílové skupiny celého jídelního lístku. Využijte pomoc těch, kdo se starají o komunikaci na jednotlivých kanálech, abyste vegetariánům nepěli ódy na středně propečený steak. Nakonec by nechutnal ani vám samotným.

 

Našli bychom jistě mnohem více rolí, s nimiž by měl textař úzce spolupracovat. Tyto tři jsme zvolili, abychom poukázali na šíři kontextu návrhu textace i jejího následného využití. Na to, že je třeba mít na paměti nejen pravidla českého pravopisu, ale zejména funkci vznikajícího textu a jeho cílové publikum, a to zdaleka nejen to z masa a kostí. Pokud byste tuto starost raději přenechali někomu jinému, neváhejte a napište nám, rádi se do toho pustíme!