V poslední době se ve společnosti všude mluví o umělé inteligenci. Lidé zasypávají ChatGPT všemožnými dotazy a její odpovědi se hojně sdílí na sociálních sítích. Jak ale dokáže umělá inteligence pomoci nám vývojářům?

Například dnes populární ChatGPT je při vývoji webových aplikací velmi užitečná. Umí na základě zadaných požadavků sestavit kód, případně dokáže vložený kód hodnotit a nalézt v něm chyby. Co když ale chceme umělou inteligenci využívat přímo v našich vývojových nástrojích?

Integrace do vývojových nástrojů

Většina vývojářů v Trigamě používá nástroje od JetBrains (IDEA, PhpStorm) a VS Code. Do těchto aplikací lze doinstalovat rozšíření, které umožní integraci umělé inteligence. Mezi taková rozšíření patří například Tabnine a Copilot, která podporují širokou škálu jazyků, včetně našich oblíbenců JavaScriptu a PHP.

Hlavní rozdíly

Oba nástroje Copilot i Tabnine používají AI k našeptávání kódu pro doplnění. Zdánlivě se zdají být totožné, nicméně mají několik podstatných rozdílů. Tabnine nepoužívá programátorův kód pro trénování veřejných modelů, umožňuje self-hosted variantu, a tím pádem může být spuštěna i lokálně, tedy v offline módu.

Kolik to stojí?

Měsíční ceny pro jednotlivce jsou za oba nástroje podobné - uvádím stav ke květnu 2023. Tabnine navíc nabízí vedle placené verze (12 USD), která poskytuje pokročilejší funkce, i bezplatnou verzi. Copilot je k dispozici pouze zpoplatněný (10 USD). Oba nástroje jsou dostupné v trial verzi, aby si je mohl kdokoliv zdarma po omezenou dobu vyzkoušet. Já osobně rok používal GitHub Copilot a nedávno jsem z čisté zvědavosti přešel na Tabnine. Oba nástroje mohu doporučit. Dají se skvěle využít a každý den mi pomáhají ušetřit čas a pracovat o něco efektivněji.

 

Závěrem lze konstatovat, že integrace umělé inteligence do vývojových nástrojů přináší vývojářům mnoho výhod a výrazně zvyšuje produktivitu a efektivitu práce. Nástroje se navíc neustále zlepšují a už se těšíme na příští vylepšení.