V Trigamě máme rádi JavaScript a React, a tak je nepoužíváme jen pro uživatelská rozhraní webových aplikací, ale pracujeme s nimi i při tvorbě mobilních aplikací na míru. V současné době máme na výběr v podstatě dvě cesty, kterými se lze vydat. Jsou jimi React Native a Expo, které v posledních letech udělalo ohromný skok kupředu.
 

React Native vs. Expo

Před dvěma roky bylo rozhodování mezi React Native a Expo relativně snadné. Stačilo si zodpovědět základní otázku: Potřebuje mobilka přístup do nativního kódu? Pokud ano, museli jste zvolit React Native. Pokud ne, bylo Expo velmi vhodnou volbou. Nepříjemná situace ale mohla vzniknout později, pokud došlo k nějaké změně a potřeba zásahu do nativního kódu vyplula na povrch až v průběhu vývoje. Expo se pak muselo tzv. odpojit, což nebyl jednoduchý ani příjemný proces (lépe řečeno vopruz😊). Dnes už tento argument naštěstí odpadá a Expo s nativním kódem pracovat umí.

Proč jsme si vybrali tento nástroj?

 

Rychlost vývoje

S Expo nemusíme startovat několik minut emulátory a čekat, jestli se aplikace v emulátoru nakonec úspěšně objeví. Expo pro vývoj používá svou mobilní aplikaci Expo Go, kam si místní sítí jednoduše pošleme vyvíjenou aplikaci z počítače, a vše se stane během několika vteřin. 

 

Vzdálené sestavování

Expo nabízí pro sestavování aplikací pro iOS a Android své servery, které jsou pro menší projekty omezeně zdarma, pro střední a větší projekty už jsou placené (1 dolar u Androidu a 2 dolary pro iOS za jedno sestavení). Díky tomu odpadá nutnost vlastnit iOS zařízení typu MacBook. Aplikace jsou navíc následně připravené přímo v Google Play Console a App Store Connect.

 

Skvělá dokumentace

To by v dnešní době měla být přece samozřejmost, ne? Právě že ne! A o to víc ceníme, že zde je dokumentace úplná, přehledná a obsahuje mnoho užitečných tutoriálů.

 

OTA (over-the-air) aktualizace

Občas se stane, že potřebujeme do mobilních aplikací dostat ihned nějakou úpravu a zpropagovat ji na všechna nainstalovaná zařízení. Expo má díky své službě EAS updates tuto funkcionalitu již připravenou.

Bez chybičky? Ne.

Samozřejmě má i Expo své nevýhody. Ta z principu největší je, že Expo je pro vývoj aplikací třetí stranou a vývoj mobilky je na něm tak zcela závislý. Pokud by Expo servery přestaly ze dne na den fungovat, bude mít provoz aplikace velký problém.

Suma sumárum jsme s Expo v Trigamě interně spokojení a je to skvělý nástroj, díky kterému můžeme tvořit mobilní aplikace rychleji, kvalitněji, a v důsledku i levněji.

 

Doufám, že vám dnešní článek alespoň trochu přiblížil realitu vývoje mobilních aplikací, a budu se těšit na váš příští projekt u nás. Napište si o bezplatnou konzultaci a pustíme se do toho!