Kdyby to šlo, opatřila by nejspíš spousta z nás svou e-mailovou schránku nálepkou NEVHAZUJTE REKLAMNÍ LETÁKY. Soudě dle pohledu na ty skutečné schránky, které občas obsahem i přeplněností připomínají spíše kontejnery na papír, by to nejspíš stejně nepomohlo, ale alespoň bychom měli pocit, že jsme to těm marketingovým zlořádům dali jasně na srozuměnou.

 

V zajetí všeho toho reklamního marasmu se totiž postupně vytratila původní myšlenka newsletteru – informovat své příznivce o tom, co je u vás nového nebo jakou příležitost jste pro ně připravili. Kde se to všechno zvrhlo a jak můžete svůj newsletter proměnit v efektivní nástroj?

 

1. Nekupujte databáze

Texty propagující vaše psí granule mohou být sebelepší, ale když se dostanou do schránky člověka, jehož jedinou připomínkou existence čtyřnohých mazlíčků je jeho podrážka, nejspíš toho moc neprodáte. Nejenže není využití cizí databáze v souladu s legislativou, ale především vám skutečně nikterak neprospěje, tím spíše v dlouhodobém horizontu. Mít za pár šupů zničehonic desetitisíce potenciálních zákazníků sice může znít lákavě, ovšem jen do chvíle, než si uvědomíte, jak titěrný onen potenciál vlastně je.

 

2. Nebojte se využít clickbait

Jediný úspěšný předmět je ten, který přiměje recipienta otevřít váš e-mail. Proto se nebojte okořenit jej špetkou kontroverze, pokud to komunikační mantinely vaší značky byť jen trochu umožňují. Obecně platí, že můžete využít jakoukoliv předmětovou návnadu, pokud na ni v samotném textu e-mailu dokážete navázat a zdůvodnit ji. V případě, kdy opravdu věříte, že máte co nabídnout, se nemusíte následného zklamání příjemce bát. A jestli tomu tak není, je každá rada drahá.

 

3. Vsaďte na preheader

Jak nejspíš víte, v náhledu e-mailového klienta se nezobrazí pouze předmět, ale také část počátečního textu vašeho sdělení, případně šablony. Existují však neviditelné html bloky obsahující vámi zvolený text, které můžete vložit na začátek svého e-mailu (některá newsletterová rozhraní je nahrazují snadno editovatelnou částí šablony), a tím nenásilně doplnit předmět. Nestane se vám tak, že by hned po předmětu následoval v náhledu pozdrav, případně že by se do něj v horším případě přepsala hlavička vaší šablony. Níže vidíte srovnání využití preheaderu a nešťastného zobrazení textu záhlaví.

 

4. Neměňte odesílatele

Ať už využíváte pro pojmenování odesílatele název své společnosti, nebo jméno pověřeného zaměstnance, neměňte jej. Krátkodobě sice může při změně zobrazovaného odesílatele dojít k nárůstu čtenosti vašich e-mailů, ale z dlouhodobého hlediska tím maříte budování značky i vztahu, jaký si recipienti mohou k tónu vašich sdělení a jejich obsahu vytvořit. Schválně si sami odpovězte na otázku, zda byste poslouchali podcast, jehož každý díl moderuje někdo jiný.

 

5. Použijte CTA

Když chcete, aby čtenář vašeho e-mailu něco udělal, prostě mu to řekněte. Pokud vhodnou segmentací zajistíte, že pro něj bude obsah e-mailu relevantní, a dáte mu pro následování vašich pokynů dobrý důvod, jste na nejlepší cestě k tomu, aby vaši výzvu (call to action) vyslyšel. Buďte zdvořilí, ale direktivní.

 

Těchto několik rad není zdaleka vše. Pokud chcete úroveň svých firemních sdělení dále zlepšovat a nejste si jistí v kramflecích, kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme.